old music

Tuesday, July 08, 2008

The Beatles

S přibývajícími zprávami o bojích na východoafrickém po¬břeží a o strádání miliónů hladovějících obyvatel Nigérie uzrávalo v Lennonovi přesvědčení, že by měl svůj nesouhlas se zahraniční politikou britské vlády, přitakávající navíc i americkému dobrodružství ve Vietnamu, vyjádřit veřejně. Ke všemu se na jaře a v létě roku 1969 začaly ozývat výstřely přímo uvnitř samotného Spojeného království. Přesně čtyři sta let trvající konflikt mezi protestantskou Anglií a katolic¬kým Irskem propukl teď znovu v důsledku diskriminace ir¬ských římských katolíků při získávání bytů a pracovních pří¬ležitostí. V dubnu vyslala Anglie během dvou dnů do Severní¬ho Irska k potlačení nepokojů 1 050 vojáků, čímž se stav britských jednotek v zemi spolu se stálými posádkami zvýšil na 4 000 mužů. V srpnu přibyl do Belfastu další kontingent se 2 000 vojáky v uniformách Jejího Veličenstva.
Jestliže dříve nejrůznější novinové zprávy inspirovaly Len¬nona k písním, rozhodl se tentokrát demonstrovat svůj pos¬toj jednoznačným gestem. Když si v ranních novinách 26. lis¬topadu přečetl nové zprávy z Vietnamu a úděsné podrobno¬sti o dětech, které v Biafře hromadně umíraly hladem, rozjel se okamžitě na jih do Bournemouthu. Tam - v pokoji tety Mimi - odpočíval dosud na televizoru Lennonův Řád brit¬ského impéria, kterým jej před čtyřmi lety a jedním měsícem vlastnoručně dekorovala královna. Ještě téhož dne v dopro¬vodu Yoko Ono vrátil Řád do Buckinghamského paláce s přiloženým dopisem:
„Její Výsosti, vracím tento Řád na protest proti účasti Bri¬tánie v nigerijsko-biaferském konfliktu, proti naší podpoře Ameriky ve Vietnamu a proti umístění Cold Turkey v žebříč¬cích. S láskou John Lennon.“
Před vánoci byly ve dvanácti světových velkoměstech in¬stalovány na domech několikametrové bílé poutače s nápi¬sem VÁLKA JE PRYČ! JESTLIŽE SI TO BUDETE PŘÁT. ŠŤASTNÉ VANOCE JOHN a YOKO. Během jejich další mírové cesty se v Montrealu uskutečnilo i půlhodinové setká¬ní s kanadským ministerským předsedou Pierrem Trudeauem, během něhož ho John a Yoko seznámili s hlavními myšlenka¬mi své kampaně za celosvětový mír, v jejímž rámci hodlali nadcházející rok 1970 vyhlásit „prvním rokem míru“.

Labels: