old music

Monday, May 19, 2008

The Beatles

V sérii obchodních debaklů, které od začátku roku 1969 provázely Beatles a k nimž se nově přidal i odprodej Jameso¬va vydavatelství Northern Songs s výhradními nakladatel¬skými právy na jejich skladby Gradeovu koncernu ATV, ohlášený neočekávaně právě v době Johnových a Paulových líbánek, byla revize smlouvy s EMI vlastně prvním úspěchem. Chtě nechtě jej Kleinovi musel přiznat i McCartney, ačkoli svůj podpis k novému kontraktu oficiálně nepřipojil a svůj souhlas demonstroval pouze symbolickou přítomností při podpisovacfm aktu, zvěčněném na řadě fotografií.
V okamžiku, kdy se Kleinova vlastní firma ABKCO In¬dustries, Inc. zakousla do beatlovského Jablka, byly bezstaro¬stné dny téměř sváteční pohody, která předtím panovala v budově v Savile Row, tytam. Lážo plážo, které si zaměst¬nanci Apple Corps užívali z beatlovských peněz, se ze dne na den změmlo v tuhý, bezmála vojenský režim. V recepci přiby¬ly píchací hodiny, zaznamenávající i krátkodobé odchody mimo budovu během pracovní doby.
To byl ale jen začátek. V přihrádce Kleinova pracovního stolu už byla připravena „úmrtní“ listina se jmény řady za¬městnanců, odsouzených k brzkému či pozdějšímu propuště¬ní. Vedle řadových úředníků a spousty sekretářek na ní figu¬rovali i ředitelé jednotlivých odboček firmy. Jedním z prvních, kdo dostal okamžitou výpověď, byl ředitel smluvního oddělení Brian Lewis. V důsledku zrušení filmového oddělení přišel o místo jeho ředitel Dennis O'Dell a s ním řada dalších zaměstnanců. Brzy došlo i na nejbližší přátele samotných Beatles. Klein propustil vedoucího dramaturga a producenta Petera Ashera, svoji elektronickou laboratoř našel jednoho dne po návratu z výletu do Paříže uzavřenou také Lennonův řecký kamarád Alex Mardas. Alistair Taylor, někdejší Epstei¬nův osobní asistent, který svého šéfa doprovázel při jeho prvních návštěvách liverpoolské Jeskyně, opouštěl budovu v Savile Row se slzami v očích. Ve stejném dni propustil nový americký boss celkem šest vedoucích zaměstnanců včetně lidí, kteří tvořili jejich sekretariáty. Byl mezi nimi i třiatřicetiletý šéf Apple Records Ron Kass, absolvent eko¬nomické fakulty kalifornské univerzity, přestože jeho poboč¬ka se jako jediná z přidružených firem Apple Corps mohla vykázat fantastickými příjmy z více než šestnácti miliónů prodaných desek s jablečnou etiketou. Klein jej obvinil z nehospodárného nakládání s finančními prostředky společnosti. Kassovým jediným prohřeškem bylo, že rok předtím u příle¬žitosti otevření americké odbočky Apple Corps vyinkasoval od firmy Capitol 1 250 dolarů, které v New Yorku předal na drobná vydání Lennonovi a McCartneymu a nepředložil poz¬ději jejich řádné vyúčtování. Ve skutečnosti šlo o záminku, aby Klein mohl dosadit na Kassovo místo svého člověka. Peter Brown, který dosud jen zázrakem zůstával ušetřen do¬sahu Kleinova energického koštěte, shrnul atmosféru, panují¬cí ve společnosti, do jediné výmluvné věty: „Číslo 3 v Savile Row se proměnilo v mauzoleum, do něhož měla každou chvilku vstoupit smrt.“

Labels: