old music

Thursday, May 15, 2008

The Beatles

„Když jsme se vzali, věděli jsme, že ať budeme dělat cokoli, stejně bude naše svatební cesta věcí veřejnou, a tak jsme to vyjádřili tímhle způsobem. Po celý týden jsme seděli v posteli a mluvili s reportéry. Bylo to fantastické. Dělali jsme na prv¬ních stránkách novin reklamu míru. Jindy se na prvních strán¬kách dělá reklama válce,“ vysvětlil Lennon nedlouho před smrtí pohnutky, které oba novomanžele vedly k této netra¬diční demonstraci.
S krátkou zastávkou v Londýně, kde začátkem května stvrdili Beatles s výjimkou Paula novou manažerskou smlou¬vu s Allenem Kleinem, pokračovali Lennonovi ve své mírové kampani v Hotelu královny Alžběty v kanadském Montrealu. Zde na pokoji č. 1742 nahrál Lennon s Yoko Ono 26. května 1969 na přenosném magnetofonu Nagra také svůj první ne¬beatlovský singl. Skupina, označená na etiketě jako Plastic Ono Band, kterou kromě nich tvořili například kalifornský politický radikál Dr. Timothy Leary, diskžokej Murray The K, rabín Abraham Feinberg a zpěvačka Petula Clarková, vyslala odtud své poselství světu v Lennonově hymnickém songu Give Peace A Chance (Dejme šanci míru) s jednoznačným textem:
“… Každý pořád vykládá / o Revoluci, Evoluci, Mastikaci, Flagelaci / Regulaci, Integraci, Meditaci, Spojených náro¬dech, Gratulacích / A my všichni na to říkáme / Dejme šanci míru.“
Allen Klein začal zatím v Londýně uskutečňovat svoji ze¬vrubnou reorganizaci Apple Corps. Jeho počínání si přitom v ničem nezadalo s pověstnou náruživostí, s níž se bájný Hé¬rakles pustil do čištění zanedbaných chlévů elidského krále Augiáše. Kleinovo postavení utvrdil výsledek, jehož dosáhl po nelehkém jednání s vedením EMI při revidování smlouvy, kterou jménem Beatles uzavřel se společností na dalších de¬vět let nedlouho před smrtí ještě Brian Epstein. Podle nové smlouvy měli Beatles napříště dostávat za svá nová LP bez¬mála o polovinu vyšší provozovací poplatky než dříve. Tato částka měla být po roce 1972 zvýšena ještě o dalších téměř 36 %. Ke všemu se neurvalému Kleinovi podařilo přimáčk¬nout noblesního sira Josepha ke zdi a vymámit na EMI oka¬mžitý osmadvacetiprocentní přírůstek provozovacích hono¬rářů z reedice starých desek Beatles, jenž měl být po roce 1972 obdobně zvýšen. Výměnou za to Klein ustoupil od něk¬dejšího strohého Epsteinova nesouhlasu s reedicemi starších snímků Beatles v libovolných kombinacích. Díky tomu mohla v sedmdesátých letech vyjít dvojalba The Beatles 1962-1966, The Beatles 1967-1970 a Rock'n'Roll Music. Později rozšířila EMI právo beatlovských kompilací i na své licenční partnery v zahraničí. V důsledku toho mohly i náš gramofonový trh obohatit vlastní supraphonské výběry Beatles 62-65 a Expe¬dice R'n'R.

Labels: