old music

Monday, September 24, 2007

Vedle těchto krajních postojů nabývala aféra stále většího rozsahu i mezi řadami věřících, které sdružovaly běžné cír¬kve. Baptistický reverend Thurmann H. Babbs z Clevelandu vyhrožoval po celé léto neděli co neděli svým farníkům exko¬munikací, jestliže se některý zúčastní koncertu Beatles, který se měl konat 14. srpna na městském stadiónu. Obchody s des¬kami postupně rušily své objednávky na jejich nahrávky, které zároveň přestalo vysílat pětatřicet amerických rozhla¬sových stanic. Když se Brian seznámil s celým rozsahem po¬hromy, položil po chvilce přemítání svému partnerovi v jeho kanceláři věcnou otázku:
„Na kolik by to přišlo, kdybychom celé turné odvolali? Kluci si už beztak zažili v tomhle roce dost příkoří.“
„Milión dolarů v hotovosti,“ odpověděl Weiss.
„Zaplatím je,“ rozhodl se Brian bez váhání. „Zaplatím radě¬ji každý cent z vlastní kapsy, než bych připustil, že by se kterémukoliv z nich něco mělo stát. S tím bych už nedokázal žít.“
Na to, že je toho schopen, znal Nat Weiss Epsteina příliš dobře. Právě v jeho přítomnosti zaplatil kdysi Brian vlastních padesát tisíc advokátu Nizerovi, aby jej zastupoval v procesu s Byrnem. Podle Weissova mínění by možná celou věc uvedla do pořádku Lennonova veřejná omluva. Brian pár minut vá¬hal. Potom vytočil Johnovo číslo v Kenwoodu přímo z telefo¬nu na Weissově stole. John byl naštvaný, že by se měl omluvit za něco, co byla jednoduše pravda, Beatles, ať to bral z které¬hokoliv konce, byli populárnější než Ježíš. Raději na turné nepojede, než by se měl omlúvit, řekl popuzeně Brianovi. Po chvíli licitováni byl maximálně ochoten vysvětlit věc noviná¬rum na tiskové konferenci.

Labels: