old music

Saturday, March 31, 2007

první LP

Beatles nahráli celou desku za třináct hodin. Během nich se nevzdálili ze studia v Abbey Road ani na okamžik. Jedinou jejich potravou byly cucavé pastilky proti bolestem v krku a sklenice horkého mléka.
„Nahrávání naší první LP představovalo vyložená muka,“ vzpomíná George Harrison. „Měl jsem konečky prstů celé zkrvavené, ale zanic bych nepřipustil, abysme kvůli tomu pře¬rušili frekvenci. Bylo to pro nás tehdy tak důležitý.“
Přestože se albový debut Beatles nedostal až na nejvyšší příčku žebříčků a nejlepší umístění, kterého dosáhl, bylo 3. místo, setrval na listině nejprodávanějších desek plných šest měsíců a jeho reedice vycházejí dodnes. Ve stejné době slavili Beatles úspěch také s další malou deskou, jejíž obě strany - From Me To You a Thank You Girl - opětovně vyplňovala přímočará vyznání lásky a nehledané slovní obra¬ty, odposlouchané z běžného hovorového jazyka, jakým se mezi sebou bavili ti, jimž své písničky adresovali. Beatles, pro které ještě před půl rokem hlasovalo v anketě New Musical Expressu o nejlepší britské vokální skupiny pouhých 3 906 fanoušků a skončili až osmí celkovým rozdílem 17 937 hlasů za vítěznými The Springfields, označili čtenáři stejného časo¬pisu v dubnu 1963 za jednoznačné jedničky anglické populár¬ní hudby.
Ve stejném měsíci se v Seftonské všeobecné nemocnici v Liverpoolu, kam kdysi převezli mrtvé tělo nešťastné Johno¬vy matky, narodil Cynthii syn Julian.

Labels: