old music

Monday, March 26, 2007

Dick James

Tak či onak natočil Dick James jako zpěvák slušnou řádku desek, nejdříve pro Deccu, později zakotvil u Parlophonu, s jehož etiketou vyšel i největší hit jeho pěvecké kariéry s ústřední písní k televiznímu seriálu Robin Hood. Bylo mu dvaatřicet a jako producent byl pod snímkem podepsán šestadvacetiletý nováček v branži George Martin. Zůstali přáteli i poté, kdy Jamesovi takřka přes noc slezly vlasy a rozhodl se pověsit mikrofon na hřebík. Jako písňový agent pracoval pak pro různá nakladatelství, než si v jedenačtyřiceti otevřel ve dvou místnostech na rohu Denmark a Old Compton Street vlastní nakladatelský podnik Dick James Music.
První Jamesovou akvizicí v samostatném podnikání měla být právě Murrayova písnička How Do You Do It?, kterou ze starého přátelství dohodil Martinovi, a ten s ní tak nešťastně pochodil u Beatles. Přesto když s nimi Martin nahrál Please Please Me, poslal s demo výliskem Briana na oplátku za Ja¬mesem.
„Pověděl jsem mu, že potřebuje hladového nakladatele.“ Ošumělé prostředí Jamesovy kanceláře vskutku vystihova¬lo tuto charakteristiku. Epstein, zvyklý na komfort a eleganci vlastní pracovny, zaujal také rázem nedůvěřivý postoj. Netu¬šil, že Martin ho poslal k Jamesovi hlavně proto, že James byl pověstný svou seriózností ve finančních otázkách, měl zkuše¬nosti a spoustu dobrých známých z let působení v branži.
Když James vyslechl nahrávku, uši i dobrý nos na hit mu jen potvrdily to, co už předtím slyšel od George. Jakmile však dal najevo svůj zájem, opatrný Brian se ho zeptal, může-li pro Beatles udělat něco víc než lidé od Ardmora a Beechwooda, kteří vydali Love Me Do. Jeho holohlavý protějšek beze slov vytáhl z úst doutník, přitáhl si telefon a vyto¬čil číslo producenta známého sobotního televizního progra¬mu Thank Your Lucky Star Philipa Jonese. Potom znova po¬ložil snímek s Please Please Me na gramofon, nastavil slu¬chátko k reproduktoru a požádal starého přítele, aby poslou¬chal. Takto jednoduše byli Beatles angažováni do jednoho z nejsledovanějších pořadů britské televize a Jamesovi se současně podařilo odstranit Brianovy pochybnosti o svých schopnostech. Navíc předestřel před svým návštěvníkem okamžitý nápad, jímž si Briana definitivně získal. James se nabídl, že v rámci svého nakladatelství zřídí samostatnou fi¬liálku Northern Songs, která bude vydávat výhradně Lenno¬novy a McCartneyho písně. V době, kdy jiní nakladatelé Bea¬tles přehlíželi, se Brianovi zdála tahle nabídka v tolika ohle¬dech fantastická, že se nezdržel a zeptal se:
„Proč to všechno chcete pro nás udělat?“

Labels: