old music

Tuesday, March 27, 2007

„Uvěřil jsem v jejich písně,“ odpověděl stručně James, aniž sám tušil, že z něho tato víra učiní brzy milionáře.
Ve stejný den, kdy společnost Parlophone uvedla na trh druhý singl s Beatles, v sobotu 12. ledna 1963, slyšelo píseň Please Please Me a navíc vidělo Beatles odhadem šest miliónů britských teenagerů, kteří v televizi pravidelně sledovali oblí¬bený písničkový pořad Thank Your Lucky Star. V následují¬cím týdnu vyletěla deska s nahrávkou okamžitě na l7. místo v Top Twenty týdeníku New Musical Express, na jehož stránkách ji čtenářům navíc doporučoval diskžokej Radia Luxembourg Keith Fordyce. Nejvlivnější domácí komentátor populární hudby Brian Matthew se ve svém rozhlasovém po¬řadu v BBC nechal slyšet, že Beatles „jsou hudebně i vizuálně nejdokonalejší skupinou, jaká se vynořila od nástupu Sha¬dows“. V Melody Makeru se za necelý měsíc dostal singl s nahrávkou Please Please Me ze 47. místa na druhé. Konečně v sobotním vydání téhož listu z 2. března 1963 se naplnila Martinova prorocká předpověď a píseň Beatles poprvé vy¬hrála britskou hitparádu.
Chlapce zastihla tato zpráva v Sheffieldu na sklonku jejich prvního britského turné. Celkem zahrnovalo patnáct koncer¬tů. Jejich hlavním magnetem nebyli ovšem ještě Beatles, ný¬brž tehdy nejoblíbenější zpěvačka Velké Británie sedmnácti¬letá Helen Shapirová. Od ní také víme, že většinu času na zájezdu strávili skládáním nových písniček. Vymýšleli je do¬konce i v autobusu. Takto za dlouhé jízdy zasněženým Pen¬ninským pohořím z Yorku do Shrewsbury vznikl například i jejich příští hit From Me To You.
Please Please Me nakrátko vystřídal v čele žebříčků nový šlágr s Cliffem Richardem Summer Holiday ze stejnojmen¬ného hudebního filmu, který právě uváděla britská kina. Avšak už 22. března se dostala na první místo jiná liverpool¬ská skupina, Gerry And The Pacemakers, která od počátku roku působila taktéž pod ochrannými křídly Epsteinových NEMS Enterprises. Brian jim sjednal nahrávací smlouvu u Columbie, ale producentem zůstal i v jejich případě George Martin. Píseň, s níž zvítězili, nebyla žádná jiná než Lennonem odmítnutá How Do You Do It?, která setrvala na prvním mís¬tě, dokud ji nevystřídal třetí singl Beatles. Jeho A stranu vypl¬ňovalo právě nu turné se Shapirovou zkomponované From Me To You. Když se v těsném závěsu za ní objevila jiná Johnova a Paulova skladba Do You Want To Know A Secret? v podání další skupiny z Epsteinovy stáje Billy J. Kramer And The Dakotas, nemluvili najednou novináři, manažeři, gramo¬fonoví producenti a nakladatelé v celé Anglii o ničem jiném než o Mersey soundu. O zvuku, který tak neočekávaně přišel od břehů špinavé Mersey a vyhrál to u fanoušků populární hudby na celé čáře.
Do Liverpoolu se teď sjížděli lovci talentů, aby tam objevi¬li nové Beatles. Brian mezitím angažoval další skupiny a zpě¬váky z Jeskyně: Big Three, Fourmost, Tommyho Quicklyho i Cillu Blackovou, u které si tam ještě loňské zimy nechával v šatně svrchník. I tak zbyly na další podnikavce skupiny jako Swinging Blue Jeans, Searchers, Merseybeats, Faraon And The Flamingoes, Earl Preston And The TŤs, The Underta¬kers, The Chants a jiné včetně bývalých konkurentů - Curti¬sových Hvězd, Derryho Seniorů, Dominoes Dlouhána Taylo¬ra i Stormových Hurikánů. Triumf Beatles se už však žádné z nich zopakovat nepodařilo.

Labels: