old music

Thursday, March 22, 2007

Nyní se tedy konečně mohli s Brouky seznámit také poslu¬chači rozhlasu v celé Anglii. Bylo to seznámení prosté a ne¬okázalé, stejně jako byla jednoduchá samotná písnička s pří¬močarým textem, ve kterém se zpívalo: „Miluj, miluj mne / ¬víš, že já tě miluju / zůstanu věrný / Tak prosím, miluj mne, miluj.“ Možná že právě touto mladistvou bezstarostností a naivní upřímností i nakažlivým veselím, které nahrávce do¬dávala Johnova foukací harmonika, zapůsobila písnička na posluchače. Ostatně většina z nich byla ve věku, kdy se mohla právě s takovým bezproblematickým vyznáním lásky sama nejlépe ztotožnit.
Uvedení Love Me Do v rozhlase našlo zakrátko ohlas i v žebříčcích s nejprodávanějšími deskami, které uveřejňo¬valy další britské odborné časopisy. Pár dnů po jejím umístě¬ní v New Record Mirroru se ocitla na 27. místě tabulky oblí¬beného týdeníku New Musical Express. Tři týdny po vydání se singl Beatles objevil také v hitparádě nejrozšířenějšího a nejvýznamnějšího britského časopisu věnovaného populár¬ní hudbě - Melody Makeru. Z původní 48. příčky žebříčku se tam do poloviny prosince vyšplhal až na 21. místo. Nejlep¬ší umístění zaznamenala deska nakonec v New Musical Expressu, kde se dostala až do první dvacítky. V hitparádě z 13. prosince stanula na 17. místě.
Ze série vystoupení Beatles na podzim dvaašedesátého roku byly nejvýznamnější dva říjnové koncerty v New Brigh¬tonu a v liverpoolském divadle Empire, oba organizované Brianem. Jejich hlavní hvězdou byl dávný idol Brouků černý Little Richard. Naopak jednorázové účinkování v Peterbo¬roughu, v programu Franka Ifielda začátkem prosince, by ze své mysli prý nejraději úplně vymazali. V polovině října se Beatles také poprvé mihli na televizních obrazovkách. Ko¬merční společnost Granada uvedla v jakémsi pořadu pro mládež krátký sestřih z reportáže, kterou její štáb natočil dva měsíce předtím přímo v Jeskyni během jedné z pravidelných odpoledních produkcí Beatles.
Poslední dny roku, který pro ně znamenal definitivní protr¬žení smůly, lepící se jim až dosud na paty, strávili Brouci popáté a naposledy v Hamburku. Jestliže předtím pro ně tamní pobyty znamenaly pokaždé spíše příjemné povyražení, tentokráte je vše táhlo domů. O to více, že zde museli strávit vánoce i Silvestra. Jediným důvodem byly peníze a tisíc ma¬rek, které Epstein předtím vyinkasoval navíc od Horsta Fas¬chera, jenž byl při vyjednávání angažmá Weisslederovým prostředníkem.

Labels: