old music

Sunday, March 11, 2007

RINGO

Ve víru událostí, které v létě roku 1962 bezprostředně sou¬visely s dalšími osudy Beatles, zapadla jedna, která se zdánli¬vě týkala pouze soukromého života jednoho z nich. Dopo¬ledne v pátek 24. srpna se na magistrátním úřadu Mount Pleasant v Liverpoolu sešli John Lennon a Cynthia Powello¬vá s jejím bratrem Tonym a s Brianem Epsteinem, kteří měli svými podpisy stvrdit jejich oddací list. Dalšími účastníky krátkého civilního ceremoniálu ve stejné obřadní síni, kde se kdysi brali Fred Lennon s Julii, byla Cynthiina sestřenice Margery a Paul McCartney s Georgem Harrisonem.
Ze svatební síně odešli všichni v hustém dešti do restaurace naproti přes ulici. Tam nejdříve postávali dvacet minut u šat¬ny, dokud nezískali volný stůl pro sedm osob. Skromný oběd sestával z polévky a grilovaného kuřete. Protože se tam ne¬podával alkohol, připil Brian novomanželské dvojici sklen¬kou minerálky. Spíše než svatební veselí to připomínalo schůzku spiklenců. Epstein, který se obával, že Johnova po¬věst ženatého muže by mohla ohrozit zájmy skupiny zejmé¬na u jejích dívčích obdivovatelek, doporučil, aby svatba pro¬běhla v naprosté tajnosti. Cynthia, která očekávala s Johnem dítě, se tomuto přání ochotně podvolila.
Zato jiná událost, která vešla ve známost o den dříve, způ¬sobila kolem Beatles pořádný poprask. Nové číslo Mersey Beat z 23. srpna 1962 oznamovalo novinu, o které se už něko¬lik dnů v Jeskyni spíše šuškalo, než mluvilo nahlas: BEAT¬LES MĚNÍ BUBENÍKA. K Bestovým uším se pověsti o tom, že se jej chce kapela zbavit, donesly už v červenci. Brian, kterého se na to při nejbližší vhodné příležitosti zeptal, odbyl celou věc poznámkou, že je to směšné. Zdá se, že mluvil pravdu. Byli to samotní kluci, kteří rozhodli o Bestově odcho¬du. Někdy na samém začátku srpna se cestou na taneční zábavu do Graftonu sešli jako obvykle v domě Bestových v Hayman's Green. Pete jim tenkrát nadšeně oznámil své rozhodnutí koupit nový model automobilu Ford Capri. Paul nejspíše dobře věděl, proč to říká, když na Bestovu poznám¬ku o ceně vozu odpověděl:
„Můžu-li ti radit, tak si ho nekupuj. To je všechno. Uděláš líp, když si ty peníze ušetříš.“
Pár dnů poté hráli Beatles v Jeskyni. Následující den - ve čtvrtek 16. srpna - odjížděli do Chesteru. Když se večer roz¬cházeli a Pete nabídl Johnovi, že jej sveze domů, Lennon ho odbyl a šel pěšky. Pozdě v noci se ozval u Bestových ve West Derby telefon. Brian, který ještě pracoval v kanceláři, jej po¬žádal, aby se na druhý den před polednem zastavil u něho ve Whitechapelu.

Labels: