old music

Thursday, March 01, 2007

Dříve než Brouci opětovně vystřídali pobyt v Mersey za rušný život v pobaltské deltě, přivodilo Brianovo úsilí přece jen několik podstatných změn v jejich profesionální kariéře. Předně jim zakázal pít pivo a cpát se sendviči na pódiu před očima fanoušků. S Epsteinovou převýchovou postupně ubý¬valo i výkřiků, kterými od mikrofonu častovali mládež v sále, stejně jako se přestali navzájem mezi sebou během produkcí bavit a pošťuchovat. Jejich vystoupení dostávala čím dále tím více charakter předem pečlivě připravených programů.
Povzbuzen těmito úspěchy, začal Brian tvrdošíjně prosazo¬vat také změnu ve vnějším vzhledu Beatles. Ti ještě stále hráli v kožených oblecích, které si zakoupili při svém prvním pobytu v Hamburku. Když v tomhle ohledu narazil na tuhý Johnův odpor, spojil se Brian s Paulem. Tak se objevili Beat¬les konečně jednoho večera na pódiu v Barnstonu v šedých oblecích se sametovými fazonkami a v bílých košilích s vá¬zankami. Namísto kovbojských holínek se sami rozhodli pro decentněji vyhlížející černá perka. Naštěstí se všechny tyhle změny nikterak nedotkly samotné hudby Beatles, která zůstá¬vala stejně spontánní a neučesaná jako předtím.
Cestu do Hamburku zaranžoval tentokráte Brian ve stylu, který měl zapůsobit především na místní fanoušky a odpoví¬dal ohlášenému odletu na evropské turné. Hamburský klient jim proto musel zaplatit letenky. První odlétali 10. dubna 1962 John, Paul a Pete Best. O den později měl následovat George v doprovodu Briana Epsteina. Ve stejné době, kdy první trojice odjížděla na letiště do Manchesteru, odehrávalo se zatím v Hamburku poslední dějství tragédie bývalého za¬kládajícího člena Beatles Stua Sutcliffa.

Labels: