old music

Monday, October 06, 2008

The Beatles

Spolupráce bývalých Beatlů s jejich posledním manažerem Allenem Kleinem skončila v roce 1973 ve vleklých soudních sporech, které pokračovaly ještě celý další rok. George Har¬rison během nich mimo jiné obvinil svého bývalého partnera také ze zpronevěry části výtěžku z benefičního koncertu pro Bangladéš. Přesto odcházel Klein z budovy v Savile Row s čistým ziskem tří miliónů liber. A naopak: když byl George Harrison o dva roky později odsouzen za plagiátorství písně He‘s So Fine k úhradě více než půl miliónu dolarů vlastníkům jejich nakladatelských práv firmě Bright Tunes, skončila iro¬nií osudu větší část tohoto obnosu právě v kapse Allena Klei¬na, jehož nakladatelství ABKCO Music Inc. její katalog ne¬dlouho předtím odkoupilo. Za potíže, které Beatlům jejich spojenectví s prohnaným Kleinem přineslo, se jim koncem sedmdesátých let dostalo alespoň malého zadostiučinění. Na základě rozsudku newyorského soudu si Allen Klein odseděl dva měsíce ve vězení a zaplatil 5 000 dolarů pokuty za faleš¬ná daňová přiznání z období, kdy stál v čele Apple Corps.
Z někdejších zaměstnanců jablečné společnosti, které odtud právě Allen Klein vypudil, se prakticky okamžitě uchy¬til první z ředitelů Apple Records Ronald Kass. V roce 1970 nastoupil do ředitelské funkce v gramofonovém koncernu MGM a v několika přilehlých hudebních nakladatelstvích. Ve stejné době potkal Kass britskou filmovou herečku Joan Col¬linsovou. V červnu 1972 přibyla v jejich novém společném domě v Marbella k početné družině dětí z předchozích manželství obou partnerů dcera Katyana. V druhé polovině sedmdesátých let se Ron Kass stal prezidentem anglické odbočky Warner Brothers Records.
Z někdejšího producentského týmu soustředěného kolem Apple Records se největší cílevědomostí a úspěchy vyznačo¬vala zejména práce Petera Ashera, bratra někdejší Paulovy snoubenky. Se svým objevem, americkým písničkářem Jame¬sem Taylorem, odešel po jeho debutu na značce Apple do jeho původní vlasti, kde s ním pro společnost Warner Bro¬thers vyprodukoval několik zdařilých alb včetně bestsellero¬vého Sweet Baby James. V roce 1973 pronikla Asherovou zásluhou do popředí světové populární hudby i další z jím produkovaných hvězd Linda Ronstadtová.
Z trojice bývalých nejbližších spolupracovníků Beatles, kteří s nimi sdíleli společné osudy od jejich liverpoolských začátků, dosáhl nejvýznamnějšího postavení Peter Brown. Po rozchodu skupiny opustil Apple Corps a vzápětí se stal prezi¬dentem vlivné Robert Stigwood Organization, která v následujícím desetiletí ovlivňovala rozhodující měrou dění ve svě¬tové populární hudbě. V roce 1974 vyprodukoval mimo jiné beatlovské show Sergeant Pepper‘s Lonely Hearts Club Band v broadwayském Beacon Theater, které o čtyři roky později dostalo i filmovou podobu, jejímiž hlavními aktéry byli Peter Frampton, Bee Gees a Billy Preston. Společně s newyorským žurnalistou Stevenem Gainesem se pustil do práce na objem¬né beatlovské monografii The Love You Make, která z hledis¬ka autenticity patří k tomu nejlepšímu, co bylo na toto téma napsáno.