old music

Tuesday, March 25, 2008

The Beatles

Paul McCartney prodléval koncem roku ná návštěvě u Lindina otce v Americe, kde se probíraly podrobnosti jeho nadcházejícího sňatku s Lindou. Na přetřes se přitom dostaly také potíže Apple Corps. Budoucí tchán se rozhodl pomoci. Neučinil tak ovšem osobně, ale poslal do Londýna po Novém roce svého syna. V osobě Johna Eastmana se v obchodním zákulisí čtveřice vlastně ocitl další, nový Epstein. Jeho otec si totiž toto původní rodné jméno poameričtil teprve poté, když opouštěl s právnickým diplomem Harvardovu univerzitu a chystal se k vlastní advokátní praxi. Shodou okolností prv¬ní, s kým měl John Eastman v Londýně co do činění, byl majitel bývalých NEMS Enterprises, přejmenovaných teď na Nemperor Holdings, Clive Epstein. Ten si ze všeho nejvíce přál vypadnout z džungle, do níž ho uvrtal jeho bratr Brian, a vrátit se k obchodování s tím, s čím kdysi ve své nové vlasti začal jeho „zaydeh“ Isaac Epstein - s nábytkem.
Ve chvíli, kdy se Epsteinův přejmenovaný americký jme¬novec ocitl v Londýně, zvažoval Clive znovu nabídku, která už téměř rok ležela na jeho pracovním stole. Firma Triumph Investment Trust nabízela za odkoupení Nemperor Holdings milión liber. Protože Beatles byli stále ještě vázáni čtvrtinou svých příjmů k bývalé mateřské firmě, považoval Clive za morální nabídnout její odkoupení přednostně těm, z jejichž výdělků i věhlasu byla zbudována. Tento záměr podpořil také John Eastman. Beatles by tím získali zpět jednak svých 25 %, jednak by jim ostatní příjmy z Nemperor Holdings pomohly překonat vlastní potíže. Přestože pouhý výtěžek z autorských práv Lennonových a McCartneyho skladeb za uplynulý rok činil 911 000 liber sterlingů, nebyli schopni dát hotovost na odkoupení Epsteinova podniku dohromady. Pro¬tože většina z jejich autorských i provozovacích honorářů byla zatím blokována EMI, pokoušeli se Beatles s Eastmano¬vou pomocí získat potřebnou částku zálohami a půjčkou u jejího prezidenta sira Josepha Lockwooda.
Ve stejné době přinesl časopis Disc And Music Echo Len¬nonův rozhovor s Rayem Colemanem se zmíněným přizná¬ním o hrozícím bankrotu Apple Corps. Pro jednoho z čtenářů se tato slova stala signálem k horečné aktivitě, v jejímž dů¬sledku dostaly nakonec události kolem Beatles úplně jiný spád, než zamýšlel McCartneyho nastávající švagr. Tímto mužem byl osmatřicetiletý vlastník newyorské společnosti ABKCO. Iniciály v jejim názvu byly zkratkou pro rodinnou Allen & Betty Klein Company.

Labels: