old music

Wednesday, April 09, 2008

The Beatles

Doma ve Státech Klein mezitím získal práva k výhradnímu zastupování britských hvězd jako Donovana, Rolling Stones, Animals, Herman's Hermits a Dave Clark Five. Jeho chorob¬ná ctižádostivost zůstávala však neukojena. Jakkoli se počet jeho klientů potěšitelně rozrůstal, Klein toužil po jediném: po Beatles. K novému útoku na tuto pozici se odhodlal zane¬dlouho po smrti Briana, v němž viděl největší překážku pro své plány. Schůzky, která se tehdy uskutečnila v Londýně, se zúčastnili Clive Epstein a Peter Brown. Ten také po pár mi¬nutách vzrušeného jednání neomaleného Američana vyhodil ze dveří, stejně jako před čtyřmi roky jeho bývalý šéf.
Klein byl ovšem z lidí, které jste mohli vyhodit dveřmi, a vlezli zpět oknem. Přestože Brown stroze odmítal jeho ne¬sčetné telefonické žádosti, aby mu byla umožněna alesnoň schůzka s Lennonem, krátce po uveřejnění Johnova inter¬view s Colemanem došlo v Kleinově apartmá v londýnském hotelu Dorchester k neobvyklé večeři. Na počest Kleinových hostů se při ní podávala makrobiotická strava a pil se čaj. To ovšem byla jen jedna z řady pozorností, kterých se dvojici Kleinových návštěvníků té noci dostalo. John Lennon, dopro¬vázený Yoko Ono, potkal v Kleinovi především zasvěceného znalce a opravdového milovníka svých písniček, a nádavkem i člověka, s nímž ho tak trochu spojovaly podobné osudy. S tím rozdílem, že Klein ztratil matku, aniž ji vůbec poznal, a hodnou tetu nalezl mnohem později než John svou Mimi. Už nazítří po této schůzce oznámil Lennon svým společní¬kům v Apple Corps i prezidentovi EMI siru Lockwoodovi, že napříště přebírá odpovědnost za veškeré jeho obchodní transakce Klein.
Lennonovo rozhodnutí vneslo do tehdejších zmatků kolem Beatles další prvek napětí. Navzdory námitkám McCartney¬ho, který teď pochopitelně hájil zájmy Eastmanových, trval Lennon na schůzce všech Beatles s Kleinem. Jeho argument byl vcelku logický. Dostalo-li se této příležitosti Johnu East¬manovi, měla by se poskytnout také Kleinovi. Lennon nako¬nec přetáhl na svoji stranu George Harrisona a Ringa Starra, a Klein zaujal oficiální místo jejich poradce vedle Johna Eastmana. Mezitím ale vypršela lhůta, kterou jim Clive Ep¬stein poskytl k odkoupení Nemperor Holdings, a společnost přešla v druhé polovině února 1969 pod kontrolu Triumph Investment Trust.

Labels: