old music

Thursday, November 01, 2007

Hodinový barevný Magical Mystery Tour byl premiérově, uveden televizní stanicí BBC o vánočních svátcích 26. prosin¬ce 1967. Jeho uvedení v tomto termínu všeobecné rozpaky diváků i kritiky možná ještě znásobily, takže nakonec muselo poněkud ustoupit i McCartneyho přehnané sebevědomí. „Jestliže se na to budeme dívat jen jako na vánoční poba¬vení, tak se to nepovedlo. Otec mi tuto špatnou zprávu dnes ráno přinesl jako zosobnění pohromy. Možná že mají pravdu noviny, možná my.“
Hravost, fantazie a přirozenost, které dýchaly z gramofo¬nového Seržanta, působily na televizních obrazovkách chao¬ticky. Namísto slibovaného vzrušení čekala na diváky nuda. Opepřit film, který chtěl být jenom jejich, svěžím duchem alba se Beatlům nepodařilo.
Jediné, co přestálo nezdar samotného filmu, byly nové pís¬ně. Některé z nich dokonce patří k tomu nejlepšímu, co z je¬jich autorské dílny vyšlo. V Anglii bylo šest z nich vydáno na dvojalbíčku EP s bohatě vypravenou přílohou. Titulní Magi¬cal Mystery Tour měla zopakovat úvodní rozvernou náladu z alba Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band Je slibným uví¬táním pestré společnosti účastníků čarovného zájezdu před nastoupením do připraveného žlutomodrého autobusu ústy jejich průvodce Veselého Jima, kterého zpívá Paul. Nechybě¬jí ani obvyklé reklamní slogany cestovních kanceláří: „Dosta¬ne se vám všeho, co potřebujete,“ a jinde „Spokojenost ga¬rantována“. A dokonce ani ryčné trubkové fanfáry, jak se na parádní vstupní číslo sluší a patří. S výmluvností, hodnou sabinovského principála z Prodané nevěsty, vyzývá Paul účast¬níky čarovného výletu i ve skladbě Your Mother Sould Know: „Pojďme si všichni zatancovat při písničce / která byla šlág¬rem ještě předtím / než se tvá matka narodila / Dokonce o moc a moc dříve / ale tvá matka by ji měla znát.“ Paulovo piano k tomu pěkně dusá v rovných čtvrtkách a posluchač by si při té nekomplikované, odlehčené muzice opravdu snad nejraději zatančil. Stejně jako si při ní ve finále filmu, inspiro¬vaném tanečními sekvencemi z amerických filmových muzi¬kálů Busby Berkeleyho, zahopsali Beatles. Dokonce zde odložili své květinové úbory a oblékli se na to do bílých fra¬ků, ozdobených ovšem květinou aspoň na klopách.

Labels: