old music

Tuesday, November 13, 2007

Když tento sedmnáctý singl skupiny v půlce března vyšel, Beatles už měsíc rozjímali. Do Rišikeše na březích posvátné řeky Gangu, sídla „ošramu“ jejich proroka, kde se měli očistit od všech nepravostí a stát se novými lidmi, cestovali zprvu letadlem, potom terénními vozidly, na oslech a nakonec i p욬ky. Karavanu, poprvé doslova hodnou tohoto označení, tvo¬řili teď John s Cynthií, George s Pattií a její sestrou Jenny a řeckým „vynálezcem“ Alexisem Mardasem. Manželé Star¬keyovi a Paul s Jane je následovali brzy potom. V Maharishi¬ho kupodivu zcela evropsky zařízeném táboře se setkali s Mikem Lovem z Beach Boys, jazzovým saxofonistou a flét¬nistou Paulem Hornem, s americkou filmovou hvězdou Miou Farrowovou a její sestrou i s písničkářem Donovanem, který s sebou přivezl za účelem ozdravění duše i svého manažera. Zbytek osazenstva tvořili druhořadé americké herečky, zkra¬chovaní studenti, několik švédských vdov a vůbec osudem různě potrefení lidé, kteří zrovna měli na to, aby si zaplatili vlastního indického mystika.
Ringo s Maureen vydrželi meditovat pouhých deset dnů. Novinářům po návratu do Londýna sdělili, že kořeněná indic¬ká strava působila Ringově choulostivému žaludku potíže. Kamarádům řekl, že v Maharishiho „ošramu“ to zdaleka ne¬bylo tak zábavné jako na letních táborech, kam kdysi jezdíval s Hurikány. Skutečnou příčinou jejich odjezdu byla nej¬spíš Maureenina hrůza ze spousty dotěrného hmyzu i fakt, že je v Londýně čekalo jejich sotva půlroční miminko. Paul s Jane to vzdali po šesti týdnech. Reportéry v Heathrow odbyti nicneříkajícím prohlášením, že se jim chtělo domů. Do třetice opustili předčasně prorokovu svatyni i oba z nejpra-vověrnějších žáků John a George se svými manželkami.
„Udělali jsme chybu. Maharishi je lidský. Zprvu jsme si mysleli, že není...,“ přiznal po návratu zklamaně Lennon a George Harrison dodal: ,,Skoncovali jsme s ním.“
Teprve po letech vyšlo na.jevo, že ona „chvíle, kdy se uká¬zalo, že císař je nahý“, jak to diplomaticky formuloval Len¬non ve svém posledním interwiev, nadešla v okamžiku, kdy jejich protřelý řecký kamarád vyzvěděl od jedné z americ¬kých frekventantek transcendentálního kursu, že svatý muž si v soukromí dopřává nádavkem k vegetariánské stravě peče¬ná kuřata, a navíc útěcha, kterou jí poskytoval, nebyla zdale¬ka jenom duchovní. Jediným opravdovým přínosem indické¬ho dobrodružství Beatles bylo, že zde vzniklo několik nových písní pro chystané album. V jedné z nich oslovoval Lennon mystickou Sexy Sadii narážkami, které se více než kohokoli jiného týkaly právě jejich ještě donedávna zbožňovaného guru.
„Sexy Sadie, cos to udělala / Ze všech jsi šašky nadělala / ... Sexy Sadie, oh, cos to provedla / Sexy Sadie, zkazila jsi pravidla...“