old music

Tuesday, June 19, 2007

Na tomto místě našeho vyprávění je čas na kratičkou odbočku. Souvisí sice s Beatles jen vzdáleně, ale je významná tím, že v té době v malé zemi uprostřed Evropy, kde se tehdy originální desky Beatles neprodávaly, seznámila se díky této události s jejich písňovou tvorbou nejširší veřejnost. Do stu¬dia A Československého rozhlasu v Praze, které se nalézá v bývalé budově karlínského spolkového domu v Hakeno¬vých sadech, se v posledním týdnu roku 1964 dostavil zpěvák jenom o něco málo starší než Lennon a nahrál zde jeho a Pau¬lovu píseň From Me To You. Jmenoval se Karel Gott a její českou verzi opatřil textař Jiří Štaidl názvem Adresát nezná¬mý.
Po dokončení Perného dne vypukly Broukům jejich vlastní opravdovské perné dny. S výjimkou několika týdnů letní do¬volené trvaly nepřetržitě až do konce roku 1964. Nejdříve se na počátku června vydali na kratičké turné do hlavních měst Dánska a Holandska. Na místo Ringa, který se v londýnské nemocnici připravoval na operaci mandlí, usedl poprvé od dnů, kdy se rozloučili s Peterem Bestem, náhradník - Jimmy Nicol. Ten s nimi také odcestoval 8. června k jedenácti koncertům v Hongkongu, Austrálii a na Novém Zélandě. Ringo zatím trávil příjemné dny pooperační rekonvalescence, do¬jemně ošetřaván sedmnáctiletou kadeřnicí Maureen Coxo¬vou, kamarádkou z Liverpoolu, která za ním jednoho dne přijela do nemocnice a přivezla s sebou termosku se zmrzli¬nou. Když se loučili v Heathrow před Ringovým odletem do Melbourne, kde měl znovu zaujmout své místo za bicími, slibovali si všechno možné. Oba byli odhodláni své sliby také dodržet.
Na tomto turné byla jedním z nejváženějších hostů obvyk¬lé beatlovské karavany důstojná padesátnice, jíž se hned při příletu do Hongkongu dostalo neobvyklých poct. Davy tam¬ních beatlovských fanoušků v ní zdravili Johnovu mámu. Teta Mimi, kterou se Lennon rozhodl vzít s sebou, se tak mohla konečně na vlastní oči přesvědčit o tom, že si její John vydě¬lává s onou proklatou kytarou docela obstojně.

Labels: