old music

Tuesday, October 24, 2006

Paul, který měl po prázdninách pokračovat ve speciálním přípravném kursu na univerzitu, se pro jistotu nejdřív svěřil se svými plány profesorovi angličtiny. Jejich vzájemná důvě¬ra vyplývala z velkorysosti, s níž profesor Durband vedl své přednášky a semináře. Namísto věčného omílání gramatic¬kých pravidel alžbětinské angličtiny v nich jeho mladí poslu¬chači mohli diskutovat i o takových autorech, jako třeba Da¬vid Herbert Lawrence nebo Tennessee Williams. Přesto Dus¬tyho Durbanda jaksepatří vyděsilo, když na něho McCartney vytasil ohromnou novinu, že chce namísto studií odjet hrát do hamburského nočního baru. „Co chceš, aby z tebe bylo, Pau¬le? Tommy Steele?“, ptal se užasle svého nadějného žáka.
Ještě hůř přijal stejnou zprávu Jim McCartney. Jeho počá¬teční stanovisko bylo tak nekompromisně odmítavé, že ho Paul zlomil až s pomocí mnohomluvného Allana Williamse, kterého za tím účelem přivedl k nim domů.
Stu Sutcliffe měl v září nastoupit na postgraduální příprav¬ku pro budoucí učitele výtvarné výchovy. Protože byl jedi¬ným z Brouků, kdo bral studia od počátku vážně, moc se mu do Hamburku nechtělo. Zprvu také klukům oznámil, že ne¬pojede. John, který znal poměry na akademii z vlastní zkuše¬nosti, vcelku oprávněně namítal, že při úctě, kterou tam Stu požívá mezi celým profesorským sborem, si nakrásně může dovolit nastoupit v pozdějším termínu.