old music

Sunday, July 29, 2007

Lennon

Jinak byl ovšem Lennon jediný z Beatles, který s ostatními nesdílel jejich nadšení královskou poctou. Byl také jediný, kdo na osobní dopis královnina mluvčího, v němž mu bylo udělení Řádu oznámeno, nereagoval. Na zdvořilý dotaz z Buckinghamu nakonec Lennonovým jménem s díky odpo¬věděl Brian Epstein.
To, co se odehrálo v úterý 26. října před Buckinghamským palácem v době, kdy si Brouci přijeli pro své medaile, tato místa prý nepamatovala. Tisícihlavé zástupy obléhaly sídlo Jejího Veličenstva a prozpěvovaly bez přerušení státní hym¬nu s jemnou korekturou v záhlaví jejího textu: GOD SAVE THE BEATLES! Když rolls s Brouky přijel, nevydržely ná¬por davu ani kordony do sebe zaklesnutých urostlých anglic¬kých „bobíků“, ani železné zátarasy. V propuknuvším zmatku musely zasáhnout oddíly jízdní policie na koních. Saniťáci i strážníci odnášeli do přistavených ambulantních vozů bez¬vládná těla dívek, které vzrušením na místě omdlévaly.
Když lord Chamberlain vyvolal ze zástupu kandidátů jed¬notlivé Beatles jejich jmény, čtveřice postoupila o několik kroků vpřed a uklonila se. Alžběta II. v dlouhé róbě přepása¬né širokým zlatým pruhem jim potřásla pravicemi a osobně ozdobila jejich klopy stužkami se zlatými kříži.
„Jak dlouho hodláte ještě zůstat spolu?“ - zeptalo se Veli¬čenstvo.
„Mnoho let,“ odpověděl zdvořile Paul McCartney.
„Čtyřicet let,“ upřesnil jeho odpověď Richard Starkey, a všichni včetně královny se rozesmáli.
Všechny britské i zahraniční listy přinesly na druhý den detailní referáty o celém ceremoniálu. V obsáhlém zpravo¬dajství zvláštní londýnské korespondentky New York Times Dany Adams-Schmidtové, v jehož podtitulku mimochodem stojí, že hudba královské gardy hrála při této příležitosti Hu¬moresku Antonína Dvořáka, jsou citovány dojaté výpovědi Beatlů o setkání s královnou, jak k nim byla „milá a přátelská jako matka“. Alespoň tak to vyjádřil Paul. John mlčel. Už tehdy mu bylo nad slunce jasné, že pod formulací „za služby své vlasti“, jak bylo oficiálně formulováno dekorování Beat¬les Řády britského impéria, se ve skutečnosti skrývají jenom milióny liber, které ze svých desek a filmů odvedli do státní pokladny.
„Co budete se svými medailemi dělat?“ - zeptala se prý tenkrát královna a Paul hlubokomyslně odpověděl otázkou: „Co lidé obvykle dělají s medailemi?“ John tu svoji pověsil zatím tetě Mimi nad televizor do obýváku v jejím novém domě, který pro ni zakoupil na pobřeží v Bournemouthu.

Labels: