old music

Thursday, July 26, 2007

Během týdne

stráveného v Beverly Hills došlo také k set¬kání s mužem, kterého Johnova teta Mimi kdysi stokrát pro¬klela za to, že jí ho její synovec servíroval denně k snídani, k obědu a večeři - s Elvisem Presleyem.
Okolnosti této návštěvy jsou barvitě vylíčeny v životopisné knize Elvis od Alberta Goodmana. Dovídáme se tu, že když chlapci s Brianem Epsteinem a Neilem Aspinallem pronikli konečně skrze Presleyho osobní strážce do jeho hollywood¬ské vily - zpěvák právě natáčel letecký muzikál Paradise, Hawaiian Style - proměnili se tváří v tvář svému idolu ve ztuhlé sfingy. Pět minut jenom vyjeveně zírali na Elvise, aniž ze sebe vydali jediné slovo.
Po chvíli Presley vybuchl:
„Koukněte, zatracení kluci! Jestli tady chcete takhle sedět a čumět na mě celou noc, tak si půjdu radši lehnout!“
Ledy se prolomily, z gramofonu se střídavě začaly ozývat desky pána domu i jeho hostů a nakonec si Beatles s Elvisem poprvé a naposled společně také zahráli. Když skončilo je¬jich I Feel Fine, ve kterém Presley hrál basový part namísto Paula, ten mu řekl: „Poslyš, vykašli se tady na to a pojď s náma hrát na basu...“ Pánové Epstein a plukovník Parker zatím strávili plodný večer u hracího stolku s ruletou.
Od návratu z USA neuplynuly ještě ani dva měsíce, a Bea¬tles se ocitli ve zcela nových, ovšem nejdůležitějších rolích své společenské kariéry. Už na jaře bylo u příležitosti králov¬niných narozenin oznámeno, že jsou mezi vybranými sto osmdesáti poddanými Jejího Veličenstva, kteří v tomto roce převezmou Řád britského impéria. Daily Mirror tehdy sdělil senzační novinu svým čtenářům na první stránce s fotografie¬mi pod titulkem, který oznamoval: NYNÍ STANULI NA NEJVYŠŠÍM ZE VŠECH ŽEBŘÍČKŮ. Jeden deník ze severu nadepsal svůj komentář narážkou na královnu - titulek pa¬rafrázoval název beatlovského hitu She Loves You: ONA JE MILUJE! YEAH! YEAH! YEAH! Dekorování tímto vyzna¬menáním, ve skutečnosti nejnižším z rytířských řádů ve Velké Británii, rozdělilo království na dva tábory. Drtivá většina, která fandila Broukům a jejich hudbě, přijala novinu s nadše¬ným zadostiučiněním.

Labels: