old music

Wednesday, August 02, 2006

GEORGE

Nejmladší z pozdějších Brouků byl zároveň jediný, který nevyrůstal v rozvedené rodině nebo předčasně neztratil ně¬kterého z rodičů. Když se 25. února 1943 narodil, měl už o dvanáct roků starší sestru Lou a dva bráchy: devítiletého Harryho a tříletého Petera. Harold Harrison byl původně stejně jako Johnův otec lodním stevardem. Se svou budoucí manželkou Louisou se seznámil v roce 1929.
Harrisonovi se vzali v květnu 1930, rok po tom, co se zhroutila newyorská burza a přízrak počínající hospodářské krize začal zvolna doléhat i na Británii. Měli už dvě děti, když Harold ztratil práci u lodní společnosti a stal se nedobrovol¬ným příslušníkem statisícové armády nezaměstnaných, odvis¬lých jen od skromné sociální podpory. Šťastnou náhodou zís¬kal za nějaký čas místo řidiče autobusu městské dopravy. Na moře se už nevrátil. George, ačkoli byl od narození hýčkán sourozenci a pochopitelně nejvíc dospívající sestrou, se ku¬podivu nestal rozmazleným dítětem. Už od mládí byl prý sa¬mostatný, se sklonem k hloubavému samotářství, které mu zůstalo i později. Po matce byl katolík, ale stejně jako jeho sourozenci chodil do protestantské školy v Dovedale Road, v téže době, kdy její vyšší ročníky navštěvoval i Lennon.
V roce 1954 přijali George na týž institut, kde už studoval Paul, se kterým se znal od vidění ze Speke. Na rozdíl od Paula prolézal George gymnáziem jen taktak. Od počátku se mu zajídalo biflování letopočtů slavných bitev, jichž právě Anglie - k Georgeově pramalé radosti - měla ve své histo¬rii tak požehnaný počet. V prvních ročnících střední školy byl často bit a strávil po škole více hodin než kterýkoli jeho spo¬lužák. Profesory popouzel nejenom nezájmem o učení, ale také výstředním oblečením i frajerskými účesy. Jednou to byl nakrátko sestřižený „trávník“, jindy naopak vysoko vyčesané vlasy na způsob Presleyho.