old music

Monday, August 11, 2008

The Beatles

Ringův sólový debut přišel ještě před vydáním Let It Be. Album Sentimental Journey přinášelo výběr slavných melodií ze zlaté pokladnice populárni hudby, které předtím proslavili zpěváci jako Louis Armstrong, Tony Bennett, Doris Dayová, Billie Holidayová nebo Frank Sinatra. Ringovo podání bylo jen matným odleskem původních verzí. Průměrný ohlas pro¬vázel i následující album Beaucoups Of Blues, nahrané v Nashvillu s prominenty tamní country & westernové scény. Úspěchu se dočkala až jeho třetí deska nazvaná jednoduše Ringo. Po jedné skladbě na ni přispěli i bývalí Beatlové, a George Harrison navíc společně s Ringem singlovým hitem Photograph. Zatímco jako zpěvákovi se mu už úspěch tohoto alba nepodařilo překonat, jako vynikajícího bubeníka jej i v příštích letech vyhledávaly stěžejní osobnosti rockového světa včetně Lennona, McCartneyho a Harrisona. Neúspěchy Starrovy vlastní gramofonové značky Ringo Records i spo¬lečnosti Ringo-Robin Ltd., která se zabývala navrhováním a výrobou nábytku, mu bohatě vynahradila jeho filmová karié¬ra. Už v roce rozchodu Beatles byl ve veselohře The Magic Christian hereckým partnerem Petera Sellerse a Raquel Welchové, poté představoval Franka Zappu v jeho pověst¬ném experimentálním filmu 200 Motels. O dva roky později byla Ringovi svěřena dokonce hlavní role ve filmu That‘ll Be The Day, v roce 1975 jej režisér Ken Russell obsadil do úlohy papeže Pia IX. v hudebním filmu Lisztomania, a stačil si zahrát ještě po boku šestaosmdesátileté Mae Westové, kdysi proslavené hvězdy Broadwaye i Hollywoodu, v jejím posledním filmu Sextette, natočeném v roce 1978 podle jejího vlastního námětu. Po rozchodu s Maureen v polovině sedm¬desátých let odkoupil Ringo Starr od Lennonových jejich vilu v londýnském Tittenhurst Parku a žil ve společnosti atraktivních mladých hereček a modelek střídavě v Anglii, Monaku, v New Yorku a v Kalifornii. V zimě roku 1980 se v Mexiku během natáčení dalšího filmu Caveman seznámil s dlouhovlasou kráskou Barbarou Bachovou, kterou předtím proslavila bondovka The Spy Who Loved Me. Vzali se o čtyři měsíce později v tradiční oddávací síni Beatles v Marylebone v přítomnosti Paula McCartneyho i George Harrisona.
Millie Sutcliffová se po smrti svého syna a někdejšího za¬kládajícího člena Beatles přestěhovala do Kentu a tráví tam stáří ve vzpomínkách na Stuarta, obklopena jeho obrazy. Queenie Epsteinová, která v rozmezí několika měsíců ztratila manžela i milovaného Briana, žije dosud v malé vilce v Liver¬poolu uprostřed jejich fotografií. Nedaleko odtud se po pro¬deji Nemperor Holdings usadil s rodinou i Clive Epstein, po¬kračující v kariéře úspěšného obchodníka.
Z lidí bývalého beatlovského štábu zemřel brzy po Briano¬vi také jeho dlouholetý právní poradce David Jacobs. Jedno¬ho dne byl nalezen oběšený ve své garáži, a přestože se podle oficiálního výroku úředního ohledávače jednalo o sebevraž¬du, někteří lidé dodnes pochybují, stejně jako v Epsteinově případě, že tomu tak doopravdy bylo. Beatlovský nakladatel Dick James zasedl po prodeji Northern Songs Gradeově koncernu ATV jako jeden z ředitelů v jeho správní radě, zatímco český strýček Beatles Walter Strach zmizel neznámo kde. Dezo Hoffmann, který se s jednotlivými Beatles stýkal i v příštích letech a Lennona navštívil v New Yorku ještě krátce před jeho smrtí, uspořádal v průběhu let několik pozo¬ruhodných výstav fotografií Marilyn Monroeové a dalších portrétů z bohatých fondů svého archívu. Pokud mu to zdra¬votní stav dovoluje, navštěvuje čas od času i své rodné Slo¬vensko.

Labels:

Thursday, August 07, 2008

The Beatles

George Harrison se jako sólista představil impozantním projektem v podobě trojalba All Things Must Pass. Mezi šest¬nácti původními skladbami obsahoval i singlový hit My Sweet Gord. Ten se stal později záminkou autorskoprávního sporu, v němž byl Harrison obviněn a posléze i usvědčen z plagiá¬torství skladby He‘s So Fine, kterou v roce 1962 napsal mana¬žer Ronald Mack pro newyorskou skupinu Chiffons. Neméně velkolepý byl Harrisonův další počin, když s Kleinovou po¬mocí uspořádal pod patronací Organizace Spojených národů v srpnu 1971 v newyorské Madison Square Garden dobročin¬ný monstrkoncert, jehož výtěžek byl věnován hladovějícím dětem v Bangladéši. Za producentské spoluúčasti Phila Spec¬tora, který se podílel už na All Things Must Pass, z něho vyšlo na značce Apple další trojalbum, na němž kromě George defilují i Ringo Starr, Eric Clapton, Bob Dylan, Billy Preston, Leon Russell a konečně iniciátor celé myšlenky Ravi Shankar se skupinou indických hudebníků. Událost byla zaznamenána i na filmový pás, který v podobě celovečerního snímku a v režii Saula Swimmera uvedla o rok později do distribuce spo¬lečnost 20th Century Fox. Méně úspěšný byl Harrison ve svých příštích projektech. Vedle hudební činnosti zahrnovaly i producentskou aktivitu a vlastní gramofonovou firmu Dark Horse. Rozpačitostí byla poznamenána i jeho hudební vzpo¬mínka na zesnulého Lennona ve skladbě All Those Years Ago, na jejíž realizaci se v roce 1981 znovu sešel s bývalými Beatly Paulem McCartneyem a Ringem Starrem. Po neúsp욬ném albu Gone Troppo z roku 1983 následovalo prohlášení, podle něhož se George Harrison údajně definitivně vzdal kariéry na poli populární hudby. Nejzávažnější změnou v jeho soukromém životy byl rozchod s Pattií, která nalezla nového životního partnera v Georgeově nejbližším příteli Ericu Claptonovi. George přitom naopak stačil prožít krát¬kodobý milostný románek s Ringovou Maureen. V roce 1978 se oženil s mexickou sekretářkou Olivií Trinidad Ariasovou, kterou poznal v kancelářích gramofonové společnosti A & M Records v Los Angeles. Měsíc před svatbou - 1. srpna 1978, se jim narodil syn Dhani. Společně obývají excentrický zámek z konce minulého století ve Friar Parku poblíže Hen¬ley asi padesát kilometrů od Londýna.

Labels:

Friday, August 01, 2008

EPILOG

Před půlnocí v pondělí 8. prosince 1980 přinesly rozhlaso¬vé i televizní stanice a tiskové agentury na celém světě zprá¬vu, že bývalý Beatle John Lennon byl ve 22 hodiny 50 minut zákeřně zastřelen před svým newyorským bydlištěm v rezi¬denci Dakota Forum na nároží 72. ulice a Central Parku v zá¬padním Manhattanu. Vzlykající Yoko Ono oznámil smrt její¬ho manžela vedoucí lékař záchranné služby v Rooseveltově nemocnici dr. Stephen Lynn.
Necelý měsíc předtím vydal Lennon s Yoko Ono po něko¬likaleté odmlce - strávené převážně v odloučení od veřej¬nosti - nové album Double Fantasy. Ráno v poslední den svého života se podepsal na jeho obálku pětadvacetiletému Marku Davidu Chapmanovi, který ho téhož večera zastřelil. Lennonova smrt tak udělala s konečnou platností tečku za nadějemi na možné znovuvzkříšení skupiny zvané Beatles.
Yoko Ono žije dosud s jejich synem Seanem Ono Lenno¬nem v dakotském apartmá s výhledem na pamětní park, do něhož vlády více než stovky zemí přispěly květenou a který byl na počest jejího zesnulého manžela nazván jahodová pole.
Teta Mimi Smithová obývá stále ještě dům na mořské plᬞi v Bournemouthu, který jí koupil John. Jeho obrázek v uni¬formě gymnázia Quarry Bank vystřídal nad televizorem vrá¬cený Řád britského impéria. Většině mladých lidí z různých koutů světa, kteří sem přijíždějí, se dostane vlídného pozvání dovnitř.
Cynthia Lennonová si zakoupila po rozvodu s Johnem vlastní dům v Kensingtonu, kde žila s dorůstajícím Julianem. V létě 1970 přibyl do rodiny syn italského hoteliéra Roberto Bassanini, s nímž se Cynthia poznala kdysi v Pesaru a za kterého se provdala. Nějaký čas spolu vedli v Londýně restauraci, ale ani podnik, ani nové manželství neměly dlouhé¬ho trvání. Po čtyřech letech se Cynthia rozvedla a odešla s Julianem do Severního Walesu, kde se v roce 1978 znovu provdala za tamního restauratéra Johna Teista. Po dalších dvou letech od něho odešla a až do Johnovy smrti byla přesvědčena, že se jejich kroky znovu setkají. Julian Lennon si prodělal ve waleském Ruthiriu bouřlivé mládí, v devatenácti byl dokonce odsouzen k peněžité pokutě za vandalství, ale v polovině osmdesátých let náhle překvapil hudební svět ně¬kolika svěžími nahrávkami a videoklipy včetně hitu Much Too Late For Good Bye.
Zbylí Beatlové se po rozchodu skupiny vydali vlastními cestami, z nichž tu nejúspěšnější nastoupil Paul McCartney. Skupina Wings, se kterou vystupoval během sedmdesátých let, si průběžně udržovala vynikající pozici v rockovém světě, stejně tak jako Paulovy nové desky. Přestože zůstal mistrem lyrických a lehce sentimentálních melodií, čas od času pře¬kvapil písněmi, v nichž nám dříve apolitický a jakoby jen do sebe zahleděný Beatle nastavil i jinou tvář. Už v únoru 1972 reagoval na „krvavou neděli“ v Londonderry, během níž zů¬stala na ulicích těla třinácti irských civilistů zabitých kulkami z britských pušek, vznětlivým protestsongem Give lreland Back To The Irish (Vraťte lrsko zpět lrům). O deset let později poznamenala témata mírového soužití, sociální a rasové spravedlnosti i celá alba Tug Of War (Přetahování lanem) a Pipes Of Peace (Dýmky míru). Pod oběma jsou podepsáni i spolutvůrci beatlovského Seržanta zvukový mistr Geoff Emerick a producent George Martin, z jehož ostrovního stu¬dia v Karibském moři vyšly kromě těchto i další pozoruhod¬né nahrávky světové pop music. V roce vydání alba Pipes Of Peace osvědčili manželé McCartneyovi aktivní zájem na ve¬řejném dění a celospolečenských otázkách mimo jiné i tím, že Linda podporovala potravinovými dary mírové úsilí brit¬ských žen, které po několik měsíců hlídkovaly před americ¬kou raketovou základnou Greenham Common. Její dcera z prvního manželství Heather mezitím dorostla v mladou dámu, která se usadila ve vlastním bytě nedaleko Londýna. Ve venkovském domě McCartneyových ve Waterfallu přiby¬ly mezitím jejich vlastní děti Mary, Stella a v roce 1977 ko¬nečně i syn James, pojmenovaný po Paulově starostlivém otci, který rok předtím nečekaně zemřel.