old music

Monday, September 04, 2006

Události kolem George a jeho spoluhráčů se nakonec pře¬ce jen rozhýbaly, přestože si on ani nikdo jiný tehdy nepo¬myslel, že v jejich důsledku jednou navštíví nejenom Austrá¬lii a Kanadu, ale stane se doslova a do písmene světoběžní¬kem.
Nejdřív ze všech se dostalo veřejného a finančního uznání Sutcliffovu malířskému talentu, Stu je však vzápětí vyměnil za poněkud pochybnou čest stát se členem neznámé rock'n'¬rollové kapely svého kamaráda.
Na rok 1959 připadl právě termín konání výtvarného bie¬nále, které pořádal liverpoolský obchodní magnát, fotbalový manažer, majitel rozsáhlé sítě prodejen i vlastního zasilatel¬ského podniku, a také sběratel umění a mecenáš, to vše v jed¬né osobě, John Moore, v tamní Walkerově galérii. Výtvarníci z celé Británie měli příležitost ucházet se o některou z fi¬nančních odměn v celkové hodnotě 4 000 liber, které tím štědrý a především dobře kalkulující filantrop Moore úsp욬ně odepsal z daní. Že to byla vyhlídka lákavá, potvrdilo něco kolem dvou tisíc prací, jimiž umělci výstavu obeslali. Sutclif¬fovo plátno bylo nejenom vybráno pro expozici, ale získal za ně od Moora 65 liber, což prý byla v oné době přímo neslý¬chaná částka za obraz neznámého, a navíc ještě nedostudo¬vaného malíře. Byl to John Lennon, který mu vzápětí poradil, kam s nimi.