old music

Sunday, May 06, 2007

beatllemania

Den předtím - 29. listopadu - uvedla firma Parlophone na trh další singl Beatles se skladbami I Want To Hold Your Hand a This Boy. Obě znovu s přímočarými texty o lásce. V první, uvozené charakteristickým povzdechem „oh yeh“, se Paul, podporovaný ve druhém hlase Johnem, svěřuje oslove¬né dívce s přáním, aby byla jeho a aby ji mohl držet za ruku. B strana přináší nad typicky slowrockovým triolovým dopro¬vodem obvyklé postesknutí milého nad tím, že mu kdosi od¬vedl jeho lásku. Hudební složka obou skladeb ovšem doznala zvláště v harmonickém ohledu dalšího pokroku, ačkoli ne tak radikálního, jak naznačovala často v beatlovské literatuře později citovaná recenze hudebního kritika Timesů Williama Manna s trochu přehnaně komplikovanou analýzou a spous¬tou zavádějících termínů o „submediantních funkcích“ v prvé a „řetězu pandiatonických klastrů“ v druhé písni. Přes drobné harmonické novátorství, alespoň ve srovnání s prvními skla¬datelskými pokusy Lennona a McCartneyho, spočívalo kouz¬lo I Want To Hold Your Hand především v prostinkém melodickém nápadu, který vyjádřil přání, stojící v záhlaví písně, opakováním jediného tónu s nečekaným oktávovým skokem na závěrečné „hand“ a jeho následným melismatickým rozve¬dením. K účinku skladby pak kromě Johnova a Paulova zpě¬vu přispěl i živý rytmický spodek, znovu rozmnožený o tles¬kání, v kontrastu k střízlivému střednímu dílu s rovnými čtvrtkami a osamocenou Ringovou hi-hatkou.
Pátá malá deska Beatles zopakovala úspěch předcházející She Loves You a okamžitě po vydání se z nulové pozice ocitla rovnou v čele hitparády. Během jediného měsíce, zbývají¬cího do konce roku, se jí prodalo jenom v Anglii 1 250 000 exemplářů a dosud zůstává pravděpodobně nejúspěšnějším singlem Beatles vůbec. Oficiální statistiky k 31.12. 1970 udá¬valy počet 13 miliónů prodaných výlisků.
Výjimečné místo I Want To Hold Your Hand v diskografii skupiny způsobila však zejména skutečnost, kterou se Beatles dozvěděli z Brianovýeh úst až počátkem příštího roku během jejich třítýdenního angažmá v pařížské Olympii.
„Byl jsem na obědě v malém restaurantu s Derkem Taylo¬rem, reportérem, jehož do Paříže vyslal Daily Express, aby odtud pod jménem George Harrisona posílal denně sloupek se zpravodajstvím o pobytu Beatles v městě nad Seinou. Když jsem se vrátil do hotelu Jiřího V., našel jsem tam v po¬kojích Beatles taky Briana. Seděl na židli uprostřed místnosti a kluci byli rozsazeni kolem něho na koberci. Oznámil jim novinku, kterou se zrovna dozvěděl ze Států, že I Want To Hold Your Hand se stalo číslem jedna v americké Top 100. Beatles se nezmohli na jediné slovo. Dokonce i John Lennon byl zařezaný jako pařez. Jenom seděli na zemi jako koťata u Brianových nohou.“

Labels: