old music

Monday, June 05, 2006

JOHN

V říjnu 1940 vstupovala bitva o Anglii do třetího měsíce. Od jejích začátků neuplynul den, aby obyvatele některého z anglických měst neprobouzely ze spánku ječící sirény, které ohlašovaly blížící se bombardéry. Kolem čtyř set bojových letounů Göringovy luftwaffe nalétávalo denně v mohutných svazcích na cíle ve Velké Británii. Po přístavech, lemujících Kanál - Brightonu, Plymouthu, Portsmouthu a Southhamp¬tonu - dopadají Hitlerovy bomby na Londýn a později i na další průmyslová střediska ostrovní říše. Přístavní Liverpool, kudy byla Británie zásobována potravinami, a odkud naopak vyplouvaly konvoje do Atlantiku, se stal zvláště lákavým ter¬čem německých útoků. Všechny někdejší výhody se rázem změnily v opak. Přístav, který dříve skýtal obživu statisícům lidí, se teď proměnil v obávané místo, jímž do města vstupo¬vala smrt. Tvrzení, že člověk se v těchto dnech mohl dostat přes Mersey do protějšího Birkenheadu suchou cestou po trupech potopených lodí, nebylo výrazem příslovečného an¬glického humoru, nýbrž smutnou skutečností.
John Lennon přisel na svět za ranního rozbřesku 9. října 1940 po strastiplné noci, během níž byl Liverpool vystaven jednomu z nejtěžších náletů Hitlerových „hanebníků“, jak je o čtvrt století později sám nazval v knize In His Own Write. Druhé křestní jméno Winston bylo splátkou na důvěru, kte¬rou v národě požíval nový první ministr, jenž vystřídal v úřa¬dě nerozhodného mnichovana Chamberlaina. Také pro pre¬miéra byl shodou okolností tento den významný. Pár hodin po narození Lennona získal Churchill po Chamberlainovi i jeho vedoucí pozici v čele konzervativní strany.
Po několika dnech se matka Julia vrátila s dítětem z porod¬nice na Oxford Street do domu svých rodičů na Newcastle Road. Dva roky předtím se jednoho večera pochlubila svým čtyřem sestrám oddacím listem. V rubrice s ženichovým jmé¬nem stálo: Alfred J. Lennon, Povolání: lodní stevard. Oné prosincové noci po svatebním obřadu a společném večeru, který novomanželé strávili v kině, se šestadvacetiletý Fred vrátil na svoji loď a příští měsíce prožil na její palubě v Ka¬ribském moři. Když po nacistickém vpádu do Polska vstoupi¬la Velká Británie v září 1939 do války s Německem, uvěznili jej v New Yorku kvůli zběhnutí. Sám později tvrdil, že zmeš¬ka1 odplutí lodi kvůli opilosti. Domů do Liverpoolu se dostal na skok začátkem roku 1940, ale v době, kdy se narodil John, byl znovu na moři. Jediným pojítkem mezi rodiči dítěte byly poukázky na peníze, které Julia dostávala od lodní společnosti na správě přístavu. Po osmnácti měsících jí jednoho dne řekli, že peníze nepřišly. Teprve po letech vyšlo najevo, že smůla se Fredovi lepila na paty i v jeho dalším působišti, na zaoceánském parníku Liberty. Během plavby do Severní Af¬riky byl obžalován z krádeže kořalky z lodního skladu, a když loď dorazila do afrického doku, putoval znovu do vězení. Když odtamtud po třech měsících vyšel, jeho stopa se ztratila.